Tänk att stilla glida ner i ett massagebadkar med varmt vatten. Känn hur vattnets lyftkraft tillsammans med massagestrålarnas stimulerande och masserande effekt får vardagens bekymmer att långsamt glida bort för en stund...

Det är inte konstigt att ett massagebadkar står högt upp på mångas önskelista till hemmet. Men när man kollar utbudet möts man av en uppsjö av olika system, tekniska termer och uttryck. På denna sida hjälper och guidar vi dig genom badkarsdjungeln och visar vad man bör tänka på när man väljer massagebadkar.

Rätt mått.

En av de första och viktigaste frågorna du måste ta ställning till är: Vilken form och storlek ska mitt massagebadkar ha? Hur många ska kunna bada samtidigt? Kontrollera noga att badkaret verkligen får plats. Rita upp ditt badrum och testa med olika modeller/storlekar. Planerar ni för en renovering? Tänk på att kakel bygger några centimeter. Kontrollera också att det går att få in badkaret i badrummet genom dörr eller fönster. Hos seriösa badkarstillverkare kan du få tillgång till alla mått du behöver.

Sitt fint.

Det bästa är givetvis om du har möjlighet att provbada badkaret innan du köper det. Eftersom det inte alltid är möjligt kan även ett ”torrbad” ge dig viktig information. Sätt dig till rätta i badkaret. Är badkaret tillräckligt djupt? Är utrymmet för armar och ben tillräckligt? Är massagejetsen rätt placerade? Sitter/ligger du säkert och bekvämt? Är det lätt att komma åt manöverreglagen? Tänk på att rygg- och bottenjets inte känns mot kroppen när badkaret är vattenfyllt p g a vattnets lyftkraft.

 


Riktig massage.

Vilken typ av system önskar du? Det är skillnad mellan bubblor och bubblor. Kanske du bara vill ha skön, mjuk avslappning och stimulans. Då är ett bottenmonterat luftsystem att föredra. Om du däremot är på jakt efter en skön massageupplevelse ska du leta efter ett riktigt massagesystem. Anatomiskt placerade och riktningsbara massagejets kan bli som en personlig massör i ditt badrum. Extra ryggmassage är ett tillval som många uppskattar.

God design.

Ett massagebadkar är en investering som ska leva länge. Välj ett badkar i en tidlös design som står över modenycker. Satsa på visuell kvalitet, eller som en formgivare så målande beskrev det: ”God design ska tåla ögats slitage”. Vill du förändra ditt badrum är det billigt och enkelt att göra det med t ex nya färgglada handdukar och badrumsaccessoarer.

 

Lugn och ro.

En stund i badet ska vara avkopplande och rogivande. Ett massagebadkar som väsnas så att du knappt kan höra dig själv tänka kan förstöra hela upplevelsen. Kontrollera noga ljudnivån på systemet. Har du inte möjlighet att testa systemet i verkligheten, fråga om ljudnivån kan styrkas med oberoende tester eller liknande. Det är mycket stor skillnad från tillverkare till tillverkare eftersom det är komplicerat och kostsamt att ta fram ett effektivt men ändå tyst system.

Dusch eller bad?

Ett normalstort badkar rymmer ungefär 200 liter vatten. Jämfört med ett duschflöde på 12 liter/minut så går det åt lika mycket vatten att duscha i ca 15 minuter som att fylla ett badkar. Med tanke på att man vanligtvis inte badar lika ofta som man duschar så kan man gott unna sig ett skönt bad då och då utan att få dåligt miljösamvete. Och håll med om att det är mer avkopplande och njutningsfullt att ligga i badet en halvtimme än att stå i duschen en kvart...

Tips! Välj ett massagebadkar med duschvägg och du slipper välja mellan bad eller dusch i badrummet.

Teknik i kubik.

Det kan vara frestande att falla för badkar med inbyggd teknik som radio, MP3-spelare och telefon. Men fråga dig själv: Vill jag verkligen ha all denna känsliga teknik inbyggd i mitt badkar? Vill jag verkligen bli störd? Oftast är denna inbyggda elektronik av billigare, enklare slag och teknikutvecklingen går framåt med stormsteg. Vad händer om några år? Ett massagebadkar är en investering du vill njuta av under många år framöver. Vill du kunna lyssna på musik i badrummet är det bättre att satsa på en fristående lösning istället. 

Lätt är rätt.

Hur enkelt är det att manövrera massagesystemet? Om du behöver ta fram läsglasögonen eller manualen varje gång du ska starta ditt massagebadkar, är det nog onödigt komplicerat. En manöverpanel med 17 knappar, 35 program och en uppsjö av inställningsmöjligheter kan få vem som helst uppstressad. Och det är ju inte riktigt meningen när du ligger i badet för att koppla av, eller hur? Leta istället efter ett massagebadkar som är lätt att handha, med tydliga, lättförståeliga reglage.

I och ur med vattnet.

Välj ett massagebadkar som fylls med vatten genom jetmunstycken eller överfyllnadsskyddet i stället för vattenkran. Då frigör du ytor samtidigt som du får större rörelsefrihet eftersom du slipper stöta emot vattenkranen. En annan fördel är att du slipper plaskande vatten när påfyllning sker genom jetmunstycken under vattenytan. Kontrollera också hur vattnet töms ur badkaret. Om vatten finns kvar i systemet finns risk för bakterietillväxt och dålig lukt. Luftsystem bör ha en automatisk torrblåsningsfunktion och massagesystem bör vara självdränerande både för säkerhet och bekvämlighet.

Tryggt och säkert.

Välj ett badkar som är av hög kvalitet och utrustat med tillförlitliga säkerhetsfunktioner, som tippsäkert benstativ och pålitligt säkerhetsinsug. Kontrollera att massagebadkaret är CE-märkt samt testat och godkänt av SEMKO. Kontrollera också att tillverkaren har en serviceorganisation som håller med reservdelar och som kan ta hand om eventuella garantiärenden och reparationer. Satsa på kvalitet. Det lönar sig i längden.

Titta på alla våra badkarsmodeller.