Behöver jag extra stort utrymme i mitt badrum för att få plats med ett massagebadkar?

Nej, majoriteten av de kar vi säljer får plats där ett traditionellt emaljerat badkar rymms. Vi har badkar/massagebadkar till så gott som alla badrum, både rektangulära kar och hörnbadkar i storlekar från 140x70 cm och uppåt. Se alla våra badkarsmodeller och storlekar.

Vad är ett massagebadkar?

Med massagebadkar avses ett system i badkar som ger massage eller stimulans med hjälp av vatten och/eller luft. Man skiljer på luftsystem och massagesystem.

Hur fungerar ett luftsystem?

Ett luftsystem består av ett antal jets monterade i botten på badkaret. Systemet använder sig av en membranpump som pressar luft genom luftjetsen som i huvudsak består av en kompositplatta. Kompositplattan fungerar som ett ”brusblock” och finfördelar luften till mycket små bubblor. Effekten på pumpen regleras elektroniskt från kontrollpanelen på badkarskanten. Eftersom ett luftsystem är utvecklat för att ge en avslappnande stimulans snarare än en kraftfull massage, är det viktigt att systemet har en låg ljudnivå.

Hur fungerar ett massagesystem?

Ett massagesystem ska blanda luft och vatten på ett sätt som ger en effektiv vattencirkulation och därmed en bra massage. Systemet använder sig av en impellerpump som suger vatten genom badkarets insug och skickar sedan ut vattnet genom badkarets sido-, rygg- och fotjets. När vattenstrålen passerar jetmunstycket bildas ett vakuum som gör att luft blandas in i vattenstrålen genom venturiverkan. Hur mycket luft som blandas in i vattenstrålen avgör hur kraftfull massagen upplevs. Luftinblandningen styrs med hjälp av ett reglage på karets kant.

För att ett massagesystem ska fungera optimalt och ge bra massage måste alla delarna i systemet – vattenpump, luftinblandning och jets – vara avstämda för att samverka ihop. Det är t ex inte självklart att en kraftfull vattenpump i sig ger en kraftfull massage om inte jets och luftinblandningen är anpassade för pumpen. Ett bra massagesystem blandar luft och vatten på ett högeffektivt sätt, vilket ger en bättre cirkulation av vattnet och därmed en kraftfull massage.

Behöver jag en underhållsvärmare?

En underhållsvärmare ser till att badvattnet håller en jämn temperatur under hela badet. Det är väldigt individuellt om man behöver en värmare eller inte.

Man bör ta ställning till hur länge man brukar ligga i badet, hur stor vattenberedare man har och om badkaret är utrustat med en blandare som fyller badkaret genom jetsen.

Om badkaret installeras i ett hus med en liten varmvattenberedare är en underhållsvärmare ett bra komplement. En blandare som fyller genom jetsen gör att du kan efterfylla med varmt vatten när du har massagesystemet igång, och därmed få en direkt spridning av det varma vattnet.

Vad kostar det att driva ett normalstort massagebadkar?

Ett normalstort badkar rymmer ungefär 200 liter vatten. Jämfört med ett duschflöde på 12 liter/minut så går det åt lika mycket vatten att duscha i ca 15 minuter som att fylla ett badkar. Eftersom man cirkulerar vattnet i ett massagebadkar så är det strömförbrukningen för pumpen som kostar utöver vattenkostnaden. Att använda massagesystemen [viska] MASSAGE eller HYBRID förbrukar mindre energi än att använda dammsugaren eller hårtorken. [viska] AERO drar endast 35 W och kostar därmed lika mycket som att en halogenlampa tänd.

Med tanke på att man vanligtvis inte badar lika ofta som man duschar så kan man gott unna sig ett skönt bad då och då utan att få dåligt miljösamvete. Och håll med om att det är mer avkopplande och njutningsfullt att ligga i badet en halvtimme än att stå i duschen en kvart...

Kräver ett massagebadkar mycket underhåll och skötsel?

Nej, våra badkar av akryl och Quaryl® har en porfri och slät yta vilket motverkar avlagringar av smuts, kalk- och tvålrester. Det enda du behöver göra utöver att rengöra karet efter användning, är att rengöra systemet minst en gång i kvartalet vid normal användning. Detta görs enkelt med Villeroy & Boch Desinfektion. Läs mer under skötsel.

Kan man använda badolja och badsalt i era massagebadkar?

Vi rekommenderar inte att man använder oljebaserade produkter i badkar med [viska] SYSTEM. Det finns vattenbaserade badoljor på marknaden och dessa går utmärkt att använda i badet. Även badsalt och skumbad går alldeles utmärkt! Tänk på att bara använda en liten del skumbad när du kör massagesystemet, annars kan det lätt bli lite för mycket bubblor.

Om man färgar håret hemma, kan man då skölja ur färgen i era badkar?

Av förståeliga skäl har vi inte möjlighet att testa alla hårfärgningsprodukter som finns på marknaden. Men så länge man rengör badkaret direkt efteråt, så missfärgas inte vår akryl eller Quaryl® av de flesta hårprodukter. Eftersom vi inte kan garantera att badkaret inte får missfärgningar av den enskilda produkten, rekommenderar vi att man testar genom att applicera produkten på en ej synlig del av karet, för att vara på den säkra sidan.

Vad kan man göra om man råkat repa karet?

Vid små repor på badkar I akryl kan man börja med att använda vanlig ”bilrubbing”. Små skador eller brännmärken kan avlägsnas med mycket fint slippapper (nr. 1000-1200) och en bit fin stålull. Slipa i karets längdriktning. Efterpolera med ex. bilpolish för att återfå glansen.

Badkar I materialet Quaryl® är extremt robusta och tåliga mot repor. Om karet trots detta har fått en skada, kontakta kundtjänst för mer information och råd.

Behövs det anlitas elektriker och rörmokare för installation?

För alla badkar med [viska] SYSTEM gäller fast installation i våtutrymme. Enligt lagstiftning och för din säkerhet måste installationen utföras av behörig elektriker. Detta krävs även för att garantin skall gälla. Har du beställt en blandare till karet kan du behöva anlita en VVS-installatör för att ansluta denna. Om du redan har en väggmonterad blandare så behövs oftast inte mer installation än att ansluta avloppslangen till golvbrunnen. Läs mer om installation av massagebadkar.

Vad ska jag tänka på om jag vill kakla in mitt massagebadkar?

Att kakla in badkaret ger ett lättstädat och stilrent badrum. För att resultatet ska bli det bästa möjliga är det några saker man bör tänka på:

Våtsäkring
Innan badkaret ställs på plats bör hela badrummet våtsäkras och kaklas, även på den plats där badkaret ska placeras. På så sätt kan badkaret tas bort utan att hela badrummet behöver kaklas om. Risken för fuktskador minimeras genom att ha kaklat även bakom och under karet.

Lufttillförsel
För att systemet ska fungera effektivt måste enheten få tillräckligt med luft. Om karet kaklats in måste det finnas ett inspektionsgaller (ventilationsgaller) med en öppning på minst 400 cm2. Ventilationsgallret måste klara kraven på rostskydd och ska bara gå att avlägsna med hjälp av verktyg. Ventilationsgallret får aldrig övertäckas utan ska hållas fritt för bästa ventilation.

Åtkomlighet
De tekniska delarna av systemet ska hållas åtkomliga för eventuell service eller reparation. Om karet är inkaklat ska det kunna lyftas ur konstruktionen. Om platsbrist, t.ex. vid snedtak, gör att karet inte kan lyftas upp måste fronten vara löstagbar så att karet kan dras ut ifrån väggen.

Konstruktion
Vid inkakling kan med fördel byggelementskivor användas. Med hjälp av en armerad lättviktsskiva av polystyrol, som är formstabil och enkel att jobba med, kan badkar på ett enkelt sätt kaklas in.

Om du har en fråga som du inte hittar svar på, maila till oss så återkommer vi till dig. info@svenskabadkar.se